Meer maatwerk nodig voor nertsenhouders die willen stoppen
Jaco Geurts, fb-bericht 15 februari om 19:21
CDA en VVD: Overheid, zit pelsdierhouders niet zo dwars
Reformatorisch Dagblad 14 februari 2019
Schouten wil in gesprek met nertsenhouders
Boerderij, Achtergrond 14 feb 2019
Nertsenhouders waarschuwen: ‘Verbod op varkenshouderij is niet ondenkbaar’
Pigbusiness, 8 februari 2019
Sloopregeling nertsenhouderij moet beter
Nieuwe Oogst, 7 feb 2019
Nieuwe website over duurzaam bont met korte duidelijke teksten
www.sustainablefur.com
Nota nav het verslag mbt het toevoegen van de bevoegdheid tot het opleggen van bestuursrechtelijke herstelsancties ter handhaving van wet verbod pelsdierhouderij
Minister van LNV, 12 december 2018
Interview met Wim, Rik en Tim Meijer uit Vriezenveen: “Veertig jaar voor niets gewerkt”
Tubantia, Arjan te Bogt, 16 december 2018
Situatie bedrijven is uitzichtloos
Nieuwe Oogst, 8 december 2018
Minister blijkt gevoelig voor verzoek van Gemert-Bakel om ‘nertsenhulp’
Eindhovens Dagblad, 20 november 2018
Martijn Pijnenburg: ‘Het is crisis in de sector’
Stal en Akker, 17 november 2018
Nertsenhouderij: te weinig tijd en geld voor sanering
Boerderij 14 november 2018
Voeding
Nertsen zijn van nature vleeseters (carnivoren). Zij krijgen restproducten uit de vis- en pluimvee-industrie. Dankzij de omvangrijke pluimvee- en visverwerkende industrie in ons land is dat geen enkel probleem. Jaarlijks verwerken drie nertsenvoerfabrikanten 220.000 ton van deze restproducten. De nertsenhouderij draagt zo bij aan een efficiënte, milieuverantwoorde verwerking van slachtafval. In speciale voerfabrieken vindt de bereiding van het voer plaats. De voerfabrikant voegt granen, eiwitten, vitaminen en mineralen toe zodat de nerts in topconditie blijft. Met gesloten bulkwagens vindt dagelijks transport plaats naar de nertsenhouderijen. Daar vult de nertsenhouder zijn voerwagen vanuit de opslagtank. Rijdend over het gangpad doseert hij met een slang boven op elke leefruimte een portie vers brijvoer. Als de pups nog klein zijn voert de pelsdierenhouder meerdere malen per dag, niet alleen op de leefruimte maar ook op de nestkist. De pups eten het brijvoer door het gaas heen. Gedurende de verschillende levensfasen verandert de samenstelling van het voer. Er is continu fris drinkwater uit een speciaal drinkbakje of een drinknippel beschikbaar. Bij vorst krijgen nertsen vaak handmatig vers drinkwater toegediend (bijvoorbeeld met een tuinslang).
Afhankelijk van de periode van het jaar krijgen de nertsen één of meerdere malen per dag vers voer. Een moederdier heeft extra voer nodig in de weken dat ze melk voor haar pups produceert. Ook voor het krijgen van een groot aantal pups en voor het ontwikkelen van een goede pels wordt het voer aangepast op bijvoorbeeld de voederwaarde (energie). Voor de winterperiode geldt een speciale voerstrategie. Dit heeft betrekking op voerinstructies, gemiddelde streefgewichten en de wijze van controle hierop. Op warme dagen slapen nertsen veelal in hun beschaduwde kooi. Op zulke dagen krijgen ze ’s morgens en aan het eind van de dag voer. In de winter brengt de nerts soms voer naar het nachthok om bevriezing te voorkomen.
Steeds vaker wordt gevoerd met behulp van een voerpilot. Deze zorgt voor een precieze dosering zodat de juiste bodyscore/conditie bereikt wordt voor die periode van het jaar.