Schermafbeelding 2023-02-20 093346

Nertsenhouderij en Ethiek
Maatschappelijk debat of pure willekeur
24 november 2016

Bekijk hier een animatiefilmpje waarin de voor- en tegenargumenten van de pelsdierenhouderij en bonthandel behandeld worden zodat u uw eigen weloverwogen keuze kunt maken.

Altijd op zoek naar consensus.
Interview met Prof. dr. Dirk Lips, theoloog, ethicus, gespecialiseerd in bio-ethiek.

“Volgens mij is het perfect mogelijk om op een rechtvaardige en rechtmatige manier pelzen te bezitten. Een verbod op de pelsdierenhouderij, zoals op dit moment speelt in Nederland, zorgt er alleen maar voor dat eventuele problemen op het vlak van dierenwelzijn gewoon geexporteerd worden naar het buitenland, waar men er helemaal geen vat meer op heeft. En wie absoluut wat wil doen aan het dierenwelzijn in de veehouderij, en dan zijn we toch weer terug bij welzijn in plaats van bij ethiek, heeft eigenlijk weinig redenen om der nertsen bovenaan op zijn prioriteitenlijstje te plaatsen. Er zijn veehouderijtakken waar de uitdagingen acuter zijn.”
Lees hier het volledige artikel uit De Pelsdierenhouder
december 2011 

Ethiek en wetgeving (4)
Hal Herzog over de mens- dier relatie

Hal Herzog heeft nagedacht over de relatie tussen mens en dier en vastgesteld dat we erg inconsequent zijn in onze omgang met dieren. Hij heeft zijn bevindingen op onderhoudende wijze opgeschreven en ook wat nagedacht over ethiek. Tot duidelijke verwerping van ons handelen komt hij niet. Om de inconsequenties die hij vaststelt beter te begrijpen betoog ik tenslotte dat onze liefde voor mens en dier voor een groot deel bepaald wordt door de hoeveelheid tijd die we er in geinvesteerd hebben.
Lees hier het volledige artikel van dr. G. de Jonge uit  “de Pelsdierenhouder”.
september 2011 

Ethiek en wetgeving (3)
Andrew Linzey over de pelsdierenhouderij

Om te snappen wat ethici voor ethische bezwaren hebben tegen het “houden voor de pels” heb ik een petitie bestudeerd die een commissie van ethici en andere geleerden aan de EU hebben aangeboden om een pelsdierenfokverbod te bewerkstelligen. het bleek niet moeilijk om met elk van de 13 ethische argumenten de vloer aan te vegen. Anders gezegd, ethici kunnen geen enkel ethisch bezwaar tegen de pelsdierenhouderij bedenken.
Lees hier het volledige artikel van dr. G. de Jonge uit  “de Pelsdierenhouder”.
augustus 2011 

Ethiek en wetgeving (2)
Peter Singer over het omgaan met dieren.

Hoe geldig zijn zijn opvattingen over hoe wij ethisch verantwoord met dieren kunnen omgaan?
Lees hier het volledige artikel van dr. G. de Jonge uit  “de Pelsdierenhouder”.
augustus 2011 

Ethiek en wetgeving (1)
Over ethiek, dieren en wetten

Als de nertsenhouderij wordt verboden dan is dat omdat de ethiek dat gebiedt. “Ethiek is natuurkracht noch grondwet, het is een speelbal van sentimenten, belangen en omstandigheden en zelfs van toeval.” Deze uitspraak van Andre de Bruijn in Trouw geeft pijnlijk nauwkeurig aan dat ethiek geen betrouwbare raadgever is en dat we, in het onwaarschijnlijke geval dat de wet er komt, niet weten waarom.
Lees hier het volledige artikel van dr. G. de Jonge uit  “de Pelsdierenhouder”.
juni 2011